Hooikoortspatiënten zeker gebaat bij acupunctuur

04-04-2016

De lente wordt meestal met gejuich ontvangen, maar het is helaas ook weer tijd voor hooikoorts. Wist u dat acupunctuur hier goed tegen helpt? Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur het aantal klachten vermindert en patiënten minder geneesmiddelen nodig hebben.

 

Duits onderzoek onder 422 personen met gras- en pollenallergie uitgevoerd door onder andere het Berlijnse medische centrum Charité gaven deelnemers  12 acupunctuursessies of 12 placebosessies of geen behandeling.

 

Effect

De acupunctuurgroep had na acht weken beduidend minder klachten dan de controlegroepen. Daarna leek het positieve effect van de acupunctuur af te vlakken, maar na zestien weken hadden alle deelnemers minder last van klachten. Mogelijk omdat er minder pollen in de lucht hingen.

Uit verschillend onderzoek bleek al eerder dat acupunctuur helpt bij het verminderen van pijn en het behandelen van misselijkheid en overgeven. Waarom acupunctuur helpt bij hooikoorts is onduidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat dankzij de acupunctuur de immuunreactie als gevolg van de allergie beter in toom word gehouden.

 

Alternatief

Volgens hoofdonderzoeker Benno Brinkhaus is acupunctuur vooral een goed alternatief voor patiënten die niet tevreden zijn met hun allergiemedicatie of veel bijwerkingen ervaren. Ook andere wetenschappers benadrukken dat ondanks het positieve effect van de studie, een accupunctuursessie beduidend meer van een patiënt vergt dan een simpele neusspray of een antihistaminetabletje.

 

Acupunctuur bij Fysiotherapie Eemnes

Marc van der Sluijs, fysiotherapeut en acupunctirist, zet vaker acupunctuur in bij hooikoorts met vaak positieve resultaten. Als u ook veel bijwerkingen ervaart, ontevreden bent met uw allergiemedicatie of wat minder last van uw klachten wilt, dan bent u van harte welkom bij Fysiotherapie Eemnes. Kijkt u ook eens op de website van onze vakvereniging: klik hier

 

Het complete artikel is verschenen in: The Annals of Internal Medicine