Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is één van de erkende specialisaties binnen de fysiotherapie. Niet elke fysiotherapeut mag zich ook sportfysiotherapeut noemen. Daarvoor is een specifieke opleiding nodig en, naast een registratie in het Centraal Kwaliteitsregister van het KNGF, ook een lidmaatschapsregistratie bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS). 


De sportfysiotherapie richt zich op drie groepen sporters: beginnende sporters, gevorderde of topsporters, en geblesseerde sporters.


Beginnende sporters
Mensen die willen sporten of bewegen, weten niet altijd hoe ze kunnen beginnen. Misschien geldt dat ook voor u. In dat geval kunnen wij u helpen bij het kiezen van een activiteit die bij u past en u ook begeleiden bij het vervolg. Wij baseren zo’n advies op uw algemene gezondheid en op uw huidige bewegingsactiviteiten. Indien nodig testen en meten we eerst uw kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen, om op die manier uw fitheid te kunnen beoordelen en aan te kunnen geven waar verbeteringen mogelijk zijn. En om het u helemaal “makkelijk” te maken, kunt u dan direct terecht bij Fysiotherapie Eemnes. Dit is géén sportschool, maar wel een prima omgeving om onder verantwoorde, fysiotherapeutische begeleiding aan de verbetering van uw conditie te werken.

 

Gevorderde sporters
U doet al – veel – aan sport, misschien wel topsport, en u bent niet geblesseerd maar zoekt wel advies of begeleiding? Misschien bent u ontevreden over uw vooruitgang? Of verloopt een bepaalde techniek of beweging niet altijd even gemakkelijk? Ook dan kan de sportfysiotherapeut u goed van dienst zijn. We kunnen uw ‘sportgezondheid’ onderzoeken en uw bewegingstechnieken analyseren. We kunnen u adviseren omtrent schoeisel en looppatronen. We kunnen oefeningen voor u ontwerpen die uw kracht, lenigheid, snelheid, uithoudings- en reactievermogen verbeteren. En we kunnen complete trainingsschema’s voor u samenstellen. Fysiotherapie Eemnes heeft jarenlange ervaring in dergelijke begeleiding en training van (top-) sporters.

Geblesseerde sporters
Een geblesseerde sporter wil zo snel mogelijk weer in het veld staan, op de fiets zitten of lopend zijn kilometers maken. Een sportgerichte behandeling en begeleiding door de sportfysiotherapeut – indien nodig uiteraard in nauwe samenhang met uw overige medische behandeling – zorgt daarvoor. De sportfysiotherapeut voegt aan het medische behandeltraject zijn puur sporter- en sportgerichte kennis, vaardigheden en ervaring toe. Daarbij werken we niet alleen aan een snel maar vooral ook aan een degelijk herstel en aan preventie van verdere blessures.

Actueel